Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Η Βιολογία νικά τον καρκίνο...


Η έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Sanger (πρόκειται για το ινστιτούτο που ηγήθηκε της τιτάνιας προσπάθειας της επιστημονικής κοινότητας για την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος) και το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Με τη βοήθεια της Γενετικής, οι Βρετανοί επιστήμονες θα δημιουργήσουν θεραπείες ειδικά σχεδιασμένες για κάθε ασθενή, μεγιστοποιώντας, κατ αυτό τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Στην προσπάθειά τους θα καταρτίσουν έναν κατάλογο με τους κακοήθεις όγκους που οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες και διαφορετικές θεραπείες. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη εξετάσεις του DNA, θα προσανατολιστούν στα φάρμακα που είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή.

«Θεωρώ ότι εδώ έγκειται το μέλλον της ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου», τονίζει ο καθηγητής Τζεφ Σέτλμαν από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Sanger θα επικεντρωθεί στη μελέτη χιλίων αποικιών καρκινικών κυττάρων, το καθένα από τα οποία έχει χαρτογραφηθεί με γενετικές ανωμαλίες που φέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο βήμα των επιστημόνων είναι να εκθέσουν τα κύτταρα σε 400 χημικές ουσίες, προκειμένου να εντοπιστούν οι αποικίες που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ορισμένα φάρμακα.

Τέλος, οι επιστήμονες θα διασταυρώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας με γενετικά προφίλ των καρκινικών κυττάρων, προκειμένου να αναδειχθούν τα φάρμακα που είναι αποτελεσματικά για έναν συγκεκριμένο συνδυασμό γενετικών ανωμαλιών.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Sanger υπογραμμίζουν ότι οι όγκοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα θεραπεύονται ως διαφορετικές ασθένειες - ακόμα και αν αυτοί εντοπίζονται στο ίδιο σημείο του σώματος. Για παράδειγμα, δύο ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορεί να ακολουθήσουν διαφορετική φαρμακευτική αγωγή που θα βασίζεται σε διαφορετικές μεταλλάξεις των όγκων.

Μέχρι τώρα, πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου έχουν χαρτογραφηθεί από τους επιστήμονες. Κατά τη διάρκεια γενετικών ερευνών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί μπορούν να χωριστούν σε πάρα πολλούς υπο-τύπους, ο καθένας από τους οποίους καθοδηγείται από ελαττωματικά γονίδια.

Αυτή η γενετική διαφοροποίηση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δρα ένα φάρμακο. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή είναι το Herceptin, το φάρμακο που έφερε την επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, το οποίο, ωστόσο, αποδεικνύεται αποτελεσματικό μόνο στους ασθενείς που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γονιδιακής μετάλλαξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου