Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Πλοήγηση στη διατροφή
Υγιεινή διατροφή

Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από απλή λήψη τροφής. Προσθέτοντας στο διαιτολόγιο μια ποικιλία τροφών, το φαγητό μετατρέπεται σε απόλαυση και χαρά ζωής. Εκτός αυτού η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία, την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Πιθανόν να αναρωτιέστε συχνά, ποια προϊόντα μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς τύψεις. Με τη βοήθεια του οδηγού διατροφής μας θα αποκτήσετε μια γενική εικόνα για τις διατροφικές σας συνήθειες, γεγονός που θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο συνειδητά. Μέσω του οδηγού θα πληροφορηθείτε επίσης την περιεκτικότητα των τροφών σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και σε λίπη και σάκχαρα.

Οδηγός διατροφής - Εύχρηστος και αξιόπιστος

Θέλουμε να κάνουμε τις αγορές σας όσο γίνεται πιο εύκολες και ασφαλείς. θα συνοδεύονται από ακριβή στοιχεία για τη θερμιδική και διατροφική τους αξία. Ένας πίνακας θα σας δίνει μια συνοπτική εικόνα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε ένα προϊόν καθώς και της θερμιδικής του αξίας – με παράλληλη αναφορά της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής ενός ενήλικα. Αυτό θα διευκολύνει τις αγορές σας από τα LIDL και θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μια εικόνα στην μπροστινή πλευρά θα σας παρέχει πέντε σημαντικές διατροφικές πληροφορίες του προϊόντος. Εδώ συγκαταλέγονται η θερμιδική αξία, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και αλάτι.


Σε μικρότερες συσκευασίες η διατροφική επισήμανση θα εμφανίζεται κι αυτή αντιστοίχως συμπτυγμένη. Στην περίπτωση αυτήν παρουσιάζονται η θερμιδική αξία και η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανά μερίδα.



Η πλήρης διατροφική επισήμανση αναγράφεται στα πλάγια ή στην πίσω πλευρά της συσκευασίας.





Θρεπτική αξία

Μέση θρεπτική αξία ανά 100g τροφίμου.

Μέση θρεπτική αξία ανά μερίδα (π.χ. τεμάχιο) προϊόντος.

ΣΗΠ: Συνιστώμενη ημερήσια παροχή



Η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών (ΣΗΠ) βασίζεται σε συστάσεις ενός διεθνούς επιστημονικού οργανισμού (CIAA – Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της ΕΕ) και αναφέρεται στη συνιστώμενη ημερήσια παροχή μιας γυναίκας μέσης ηλικίας με μέση σωματική δραστηριότητα. Η συνιστώμενη ημερήσια παροχή διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα ένας άντρας έχει συχνά υψηλότερη ανάγκη θρεπτικών συστατικών και θερμίδων από μια γυναίκα.

Σε ορισμένα επιλεγμένα προϊόντα η διατροφική επισήμανση σας παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τη χρησιμότητα των κύριων θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες ή οι φυτικές ίνες. Σε μικρότερες συσκευασίες οι πληροφορίες θα εμφανίζονται αντιστοίχως συμπτυγμένες. Συνήθως αναφέρονται τα επτά κύρια θρεπτικά συστατικά και η θερμιδική αξία.

Αναφορά συστατικών που παραλείφθηκαν στο παρόν τρόφιμο.


Σε μικρότερες συσκευασίες η διατροφική επισήμανση θα εμφανίζεται κι αυτή αντιστοίχως συμπτυγμένη.
Επισήμανση αλλεργιογόνων ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου