ΦΑΛΑΚΡΑ ΤΕΛΟΣ - ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος
Το 2010 ίσως αποχαιρετήσουμε τη φαλάκρα για πάντα - τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ακόμα χάσει τα μαλλιά τους. Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο ώστε να μην καταστρέφονται τα βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται τα μαλλιά.
Αφού λοιπόν δεν θα υπάρχει καταστροφή κυττάρων δεν θα πέφτουν τα μαλλιά
Η έρευνα που στόχο έχει την αιώνια νεότητα των μαλλιών γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και σε πολλά εργαστήρια του κόσμου οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το φάρμακο που θα ξαναγεμίσει με μαλλιά το γυμνό κεφάλι πολλών ανδρών και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους.
Στο πέμπτο συνέδριο «Hair», που έγινε στο Βανκούβερ , συζητήθηκαν τα αποτελέσματα πολλών ερευνών που στόχο έχουν τη μακροζωία των τριχών και ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, με πρώτη την έρευνα Ελλήνων μοριακών βιολόγων.
Τα περισσότερα θέματα αφορούσαν, βέβαια, έρευνες στο εργαστήριο και όχι τυχαιοποιημένες μελέτες Φάσης ΙΙ & ΙΙΙ σε μεγάλο δείγμα ασθενών. Ως γνωστόν, για να βγει ένα φάρμακο, ή μία νέα μέθοδος, επίσημα, στο εμπόριο πρέπει να γίνει κλινική δοκιμή τους και μετά από κάποια χρόνια (συνήθως 3-5) να επισημοποιηθεί.
Αισιόδοξα, όμως, ήταν τα νέα από το χώρο της Γενετικής. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική το 2008 οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Goettingen (Γερμανία), κα της Φιλαδέλφιας (Η.Π.Α.) κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα βλαστοκύτταρα που εξάγονται από το σμηριγγώδες θυλάκιο της τρίχας, ή τον λιπώδη ιστό είναι κύτταρα με απίστευτες αναγεννητικές ιδιότητες και δυνατότητες και τα οποία, σύμφωνα με τους αυξητικούς παράγοντες στους οποίους τα τοποθετούν οι επιστήμονες, μπορούν να δώσουν κύτταρα κατάλληλα για δημιουργία τριχών, αλλά και άλλους διαφορετικούς τύπους κύτταρων: νευρικά, μυϊκά και δερματικά. Υπό αυτή την έννοια -εξήγησαν οι μοριακοί βιολόγοι- όταν μελετάνε τα βλαστοκύτταρα των τριχών είναι σαν να μελετάνε τα αρχέγονα εμβρυϊκά κύτταρα. Οι εργασίες μιας ομάδας Γάλλων ερευνητών που παρουσιάζονται στην αμερικανική επιθεώρηση Cell αποτελούν «την πρώτη άμεση απόδειξη» της ύπαρξης αυτών των κυττάρων και της ικανότητάς τους να αναγεννούν το δέρμα. Τα πρώτα αποτελέσματα, από τις μελέτες σε ποντίκια, ανοίγουν σημαντικές προοπτικές στη δερματολογία, όσον αφορά την επούλωση ή τη βελτίωση των μεταμοσχεύσεων δέρματος, στην ογκολογία αλλά και στην αντιμετώπιση τόσο της τριχόπτωσης, όσο και της ανδρογενούς Αλωπεκίας που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν, με βάση μια μικρή ομάδα βλαστοκυττάρων, ένα ολόκληρο τμήμα δέρματος με τις τρίχες και τους σμηγματογόνους αδένες του ένα ολοκληρωμένο τμήμα ανθρώπινου δερματικού ιστού. Τα πολύτιμα αυτά κύτταρα βρίσκονται κυρίως στους θυλάκους των τριχών και μετακινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, προς τα κάτω (προς τη ρίζα της τρίχας) ή προς τα πάνω. Ανάλογα με το δρόμο που ακολουθούν ειδικεύονται στη δημιουργία τριχών, αδένων ή δερματοκυττάρων. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν τα μόρια που καθοδηγούν τα βλαστοκύτταρα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουν ν' αντιμετωπίσουν. Ευχάριστα νέα υπάρχουν, ωστόσο, και για τις κυρίες που επιθυμούν λιγότερες τρίχες σε διάφορα μέρη του σώματός τους καθώς με την αναστροφή του ίδιου μηχανισμού μπορεί κάποια στιγμή ν' αποτραπεί η υπερβολική τριχοφυΐα.
Αισιόδοξοι, όμως, ήταν και οι ερευνητές από τη Δερματολογική Κλινική της Βέρνης στην Ελβετία, όπου έχει παρασκευασθεί ένα νέο φάρμακο, το Dutasteride, το οποίο δοκίμασαν σε δεκαπέντε ομοζυγωτικά δίδυμα τα οποία ήταν φαλακρά. Στα μισά έδιναν μία δόση καθημερινά και στα άλλα μισά ένα Placebo-φάρμακο. Μετά ένα χρόνο, όσοι είχαν πάρει το φάρμακο είχαν εκπληκτική ανανέωση των μαλλιών τους, ενώ οι υπόλοιποι όχι.
Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί και στη μεταμόσχευση μαλλιών, μέθοδος στην οποία καταφεύγουν πολλοί άνδρες και η οποία εφαρμόζεται και στη χώρα μας, με μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα θεωρείτε η Νο2 χώρα στον κόσμο σε ότι αφορά την τεχνογνωσία και την επιτυχία σε μεταμοσχεύσεις τριχοθυλακίων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο συνέδριο ανακοινώθηκαν νέες μέθοδοι, αλλά εκείνη που ουσιαστικά απέσπασε τα πλέον θετικά σχόλια, ήταν η Ελληνικά Transstem. Μέθοδος, ή οποία είναι μία επαναστατική και καινοτόμος μέθοδος όπου, αφού ολοκληρωθεί η τοποθετηση των τριχοθυλακίων, γίνεται η έγχυση των βλαστοκυττάρων που εξάγονται από το σμηριγγώδες θυλάκιο της τρίχας, ή τον λιπώδη ιστό.
Ας δούμε τώρα το θέμα της τριχόπτωσης καθώς, το θέμα της αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής μετά την επέλαση της Αλωπεκίας και τη μέθοδο Transstem.
Ως γνωστόν, εκατόν πενήντα, περίπου, χιλιάδες τρίχες κατοικούν στο ανθρώπινο κεφάλι. Μία επιδερμική προεκβολή που στο σύνολό τους αποτελούν τα μαλλιά σαν κι αυτά που έδιναν αυτή την τεράστια δύναμη στον Σαμψών.
Οι Αιγύπτιοι τα θεωρούσαν «Σημάδι των Θεών». Τα μαλλιά χωρίς καμία αμφιβολία αποτελούν σύμβολο γοητείας, αρρενωπότητας (ή και θηλυκότητας στη γυναίκα), σεξουαλικότητας, και δύναμης. Ομως, στο πέρασμα του χρόνου, τα τριχοθυλάκια που αντιστοιχούν στους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού, χάνουν τις τρίχες και οι απώλειες προχωρούν σε όλο το κεφάλι, εκτός από το οπίσθιο και πλάγιο μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός ο τύπος απώλειας των τριχών ονομάζεται ανδρογενής αλωπεκία (φαλάκρα), και προκαλείται από την κληρονομικότητα, την ορμόνη τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη, παράγεται όμως στον γυναικείο οργανισμό σε μικρότερη ποσότητα την ηλικία και διάφορους νοσογόνους παράγοντες.
Ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού «υποφέρει» σήμερα από την ανδρογενή αλωπεκία. Το 20-25% των ανδρών φθάνοντας στην ηλικία των 30 ετών έχει χάσει ένα σεβαστό μέρος των μαλλιών του και το 50-55% έχει πάθει το ίδιο στην ηλικία των 45-50 ετών. Σήμερα γίνονται μεγάλες προσπάθειες και είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα, ότι στις επόμενες γενιές θα είναι δυνατή η επιλεκτική επέμβαση σε γονίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την κληρονομική αλωπεκία ή με βλαστοκύτταρα απ' ευθείας στην πάσχουσα περιοχή.
Στις γυναίκες, αν και η διαδικασία απώλειας των τριχών είναι ίδια σε επίπεδο τριχικών θυλάκων, η περιοχή χωρίς τρίχες, η μορφή δηλαδή της φαλάκρας, είναι διαφορετική. Η αλωπεκία στις γυναίκες είναι διάχυτη στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και δεν εντοπίζεται σε ένα σημείο, όπως συνήθως γίνεται με τους άνδρες.
Η τεχνική της μεταμόσχευσης Transstem με έγχυση λαστοκυττάρων
Η τεχνική αυτή βασίζεται σε μια ταινία μοσχευμάτων που αφαιρείται από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής με σκοπό να τεμαχιστεί, μέσα από ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς και από εξειδικευμένα άτομα της ομάδας, σε μοσχεύματα του ενός, των δυο και των τριών τριχοθυλακίων το καθένα από αυτά. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται στις ειδικά διανοιγμένες υποδοχές (μία τρίχα σε κάθε υποδοχή) της ελλειμματικής περιοχής του τριχωτού της κεφαλής. Με τη μέθοδο αυτή πετυχαίνεται η μέγιστη εκμετάλλευση των μοσχευμάτων και παρέχει 99% επιτυχία και μονιμότητα ως προς την παραμονή τους, μετά τη μεταμόσχευση ενώ το αποτέλεσμα είναι 100% φυσικό και δεν υπάρχει καθόλου διαφορά σε σχέση με το φυσικό μαλλί. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε οργανωμένο ιατρείο, διαρκεί περίπου 4 ώρες και γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ενδιαφερόμενος δεν αισθάνεται πόνο ή ενόχληση, ενώ μπορεί να ακούει μουσική, να διαβάζει ή να παρακολουθεί τηλεόραση. Στο τέλος της επέμβασης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τα μοσχεύματα που αφαιρούνται διαχωρίζονται με τη βοήθεια ειδικών στέρεο-μικροσκοπίων, και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Κάθε μόσχευμα που εξάγεται περιέχει από 1 έως 4 τριχοθυλάκια για χρήση. Τα μονά εμφυτεύονται μπροστά ενώ τα μεγαλύτερα προς τα πίσω. Στη συνέχεια ο χειρουργός δημιουργεί μικροτομές, εντός των οποίων τοποθετούνται ένα ένα τα τριχοθυλάκια. Μετά το πέρας της εμφύτευσης πραγματοποιείται η έγχυση των βλαστοκυττάρων που εξήχθησαν από το σμηριγγώδες θυλάκιο της τρίχας, ή τον λιπώδη ιστό.
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη ο ειδικός θα εκτιμήσει το πρόβλημα της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής και το ιατρικό σας ιστορικο και θα συζητήσει μαζί σας το πρόβλημα και θα ακούσει τις προσδοκίες σας.
O προεγχειρητικός ενδοκρινολογικός έλεγχος μπορεί να αποδείξει ότι τα νεαρά άτομα με αλωπεκία έχουν αύξηση τεστοστερόνης.
Μετεγχειρητικά αισθάνεστε τέλεια τόσο φυσικά όσο και ψυχολογικά. Δεν υπάρχουν επίδεσμοι στο κεφάλι και μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά σας με απαλές κινήσεις την επόμενη μέρα μόνο στη δότρια περιοχή και μετά την 4η μέρα σε όλο το κεφάλι. Τα ράμματα στη δότρια περιοχή αφαιρούνται τη 7-8η ημέρα και δεν αφήνουν απολύτως κανένα εμφανές σημάδι. Θα πρέπει επίσης να αποφευχθεί κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα (γυμναστήριο, μεταφορά αντικειμένων μεγάλου βάρους) για τουλάχιστον έναν μήνα.
6-7 μήνες μετά τα μαλλιά έχουν μεγαλώσει έως και 2,5 εκατοστά, ενώ 10 μήνες αργότερα είναι μαλλιά κανονικού μήκους όπως και τα υπόλοιπα.
Η μέθοδος Transstem που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση ειδικών του κέντρων Ιατρικής Αισθητικής & Ελέγχου του Μεταβολισμού MEDIFIT είναι η πλέον επιτυχημένη και καινοτόμος μέθοδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, και υπόσχεται 100% φυσικά μαλλιά για πάντα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου